söndag 30 mars 2008

Kalas & Inredningsmässa



Och så var kalas nr 2 avklarat, tack och lov! Det var minsann liv i luckan här då 4-åringarna sprang omkring. Ibland var alla sams, ibland var alla osams...De två bebisarna i sällskapet tittade förundrat på när de "stora barnen" röjde.


Titta inte alltför mycket på tårtan (har försökt gömma bort den på bilden =)). Det var menat att bli en Hello Kitty-tårta och jag hade ju räknat med att det skulle vara megalätt att göra en sådan (typ 5 dekorationer och så skulle den vara färdig), men det blev en total flopp. Skulle kanske underlätta om man lagade tårtan i god tid och inte börjar med dekorationerna 5 minuter innan de första gästerna anländer (om man skall på besök till oss, så skall man helst komma lite försenat. Kommer man i tid så är allt kaos!)...

Som tur var smakade den bättre än den ser ut! 4-åringar är inte så nogräknade heller.
-Titta, mamma har lagat en Hello Kitty-tårta, förevisade A stolt och de andra gullungarna nickade instämmande...





Smask, Brunbergs kyssar, här med en liten blomma på.





Kantolas ABC-kex (uppe till vänster) känner nog de flesta småbarnsföräldrar till, men om det är någon som har missat dem så kan jag rekommendera dem åt barn som börjar intressera sig för bokstäver. Dessutom innehåller kexen rikligt medfullkorn och fibrer, men mindre socker än de flesta kex. De är med andra ord nästan nyttiga! Kexen är förpackade i trevliga förpackningar som man kan vika till bilar!

Denna vecka har vi också klarat av 4-årskontrollen och den gick över förväntan. A har tröttnat på att höra oss säga: -Vad tror du att de skall säga på 4-årskontrollen då du inte äter någonting?
Dagen innan vi for på kontrollen meddelade hon: -Äsch, jag stjälper 4-årskontrolltanten av stolen om hon säger något dumt...Ni kan tro att en moder var lätt nervös inför hur denna viljestarka nyblivna 4-åring skulle klara av att uppföra sig. Som tur var visade sig tanten vara en vän till familjen och allt gick lekande lätt. Ibland har man tur...




Det damp ner en inbjudan till Sisusta!-mässan 3-6.4. Den hade vi tänkt fara på, men med den nattrumba som vi har för tillfället så blir det nog bäst för alla (andra hotellgäster...) om vi stannar hemma denna gång.

Intresserad? Läs mera om mässan på http://www.sisustakotia.fi/


Samtidigt ordnas Oma Mökki, Oma Piha, Oma Koti och Asunto Markkinat.
Snyft-jag skulle vilja se alla härliga montrar, men det får bli nästa år...

Om någon vill ha min fribiljett (värd 13 €) så är det bara att lämna en kommentar och berätta att du vill ha biljetten. Först till kvarn...

Siis, oletko lähdössä messuille? Sisusta!-messut järjestetään ensimmäistä kertaa ja samanaikaisesti myös neljä muuta tuttua tapahtumaa:


Minulla on yksi vapaalippu ja lähetän sen ensimmäiselle, joka kommentoi ja ilmoittaa haluavansa lipun!




onsdag 26 mars 2008

Tilda & GreenGate



Hej!

Påsken är över och kan ni tänka er, vi fick inget häxbesök i år! Det var väl tråkigt, speciellt för A som väntade på att någon kompishäxa skulle ringa på dörren. Jag hade laddat upp med en hel påse med chokladägg, men nu måste jag nog förbarma mig över dem själv...A har nämligen mjölkallergi så hon får inte äta mjölkchokladägg och lille W får ju förstås inget godis än. Inte heller jag mår bra i magen av mjölkchoklad så det blir nog sambon som får smaska i sig all choklad. Orättvist!

Nå det är väl lika bra att jag erkänner att jag nog har ett eget chokladförråd med mörk choklad...Efter allt nattvak är det ett måste att få stoppa i sig en och annan chokladbit för att tankarna skall bli klara igen =). Dock måste man vara ganska försiktig för A kan lukta sig till choklad fastän hon är i ett annat rum. -Mamma, vad har du i munnen?ropar hon då man smugit in en chokladbit i munnen. Måste passa på de dagar hon är på dagis...

Inte hann jag få allt påskpyssel klart heller, jag håller ännu på med Tilda-kaninerna. På tal om Tilda, vet ni att Panduro börjar med en nätbutik i Finland i maj? Eftersom jag antar att de tar med hela Tilda-sortimentet också så har vi valt att inte börja sälja Tildaprodukter i vår egen shop. Här kan man kika på Panduros Tilda-sortiment:

Panduro Hobby

Nu blir det kanske någon ordning och reda på prissättningen av Tilda-produkter. Jag blev nog lite sur då jag märkte att Tilda böckerna kostar 198 SEK (ca 22€) i Sverige och jag har betalat 49€/styck för mina som jag inhandlat i Vasa. Hur som helst har böckerna gett mig -och ger fortfarande- massor av inspiration och glädje så det var nog ett hyggligt köp i alla fall!



Bild från Tildas hus, som ni säkert känner igen de flesta!

Meillä on paljon tuotteita nettiputiikissa www.talomaalla.fi , joilla voidaan luoda "Tilda"-tunnelmaa:
muun muassa GreenGaten tuotteita. Paljon on kysytty milloin loput GreenGaten kevätuutuuksista saapuvat ja ne saapuvat lähipäivinä! Tulossa on ihania tikattuja täkkejä ja tyynyjä sekä melamiiniastioita. Tässä muutamaa kuvaa:







Vauvoillekin siis tulossa ihania tuotteita!

En hel del annat nytt förutom GreenGate är också på väg. Vi väntar ännu på nyheterna från bl a Ib Laursen, Comptoir de Famille och House Style samt en hel del restleveranser från andra leverantörer. Mer om det en annan gång. Nu skall jag gå och inventera chokladförrådet...

lördag 22 mars 2008

Påsk och födelsedag



Nu har vi både hunnit inleda påskfirandet och -ännu viktigare- firandet av storasyster A:s 4-årsdag. I minst ett halvt års tid har A väntat på den stora dagen: -Hur länge är det tills jag fyller 4 år nu?-frågorna har vi säkert besvarat hundratals gånger de senaste månaderna...

Men kanske passerandet av den magiska 4-årsgränsen för någonting gott med sig, eftersom mängder av löften i denna stil utdelats inför denna dag. -Då jag blir 4 år skall jag sluta springa upp om natten (men senaste natt hade vi nog besök i sovrummet...igen...)

Den riktiga dagen var i torsdags och då fick hon en sprillans ny Tunturi-cykel som vi redan hunnnit prova flera gånger. I nerförsbackarna åker hon så det bara susar om det, men det är trögt uppför!

Tyvärr måste vi flytta fram barnkalaset en vecka, eftersom flera barn blev sjuka, men kalas för tjocka släkten hade vi igår kväll och det var så spännande att det nog räckte bra med bara ett kalas. Två kalas på samma dag skulle nog ha inneburit överdos för både mamma, pappa och A... =)) Nu har vi ju något att se fram emot till nästa lördag också: -Mamma, hur många dagar är det nu tills jag skall ha kalas nästa gång?

Här några bilder på en del av våra påskdekorationer:




Det har snöat till och från de senaste dagarna och dessutom blev det ganska kallt så jag satt inte så många blommor i videkransen - och tur var det för i morse var det -14 och påskliljorna var alldeles stelfrusna, stackarna.




Här några pärlhyacinter och påskliljor och ett påskägg i ett litet bo gjort av björkris. Färgerna blev tyvärr väldigt konstiga på den här bilden. Korgen är grön och inte grå.



Den här Sia-tuppen hör till mina absoluta favoriter bland våra påskdekorationer. Den ser så där passligt lömsk ut som en gammaldags tupp skall jag göra. Dessutom är den inte så skrikig i färgerna. Den här tuppen är från vår f d presentaffär.



...liksom också denna mugg av den finska keramikern Terhi Mickelsson. Det är härligt att dricka té ur denna mugg till påsk!



Här är de gulliga kaninerna i form av gräddsnäcka och sockerskål.



Det gröna folieprydda hjärtat är från sambons barndomstid och börjar således vara smått antikt =). Det här ägget är lite skrälligt i färgen, men det får en gammal barndomsklenod vara. Och det ryms massor av godis i ägget eftersom det är jättestort!
Brediv folieägget en äggkopp med ett urblåst ägg som vi har fått av svärmor. Jag glömde bort att fråga vad hon planterat i ägget, men det ser ut som krasse.

Mailegin ihanat puput saapuivat varastoomme juuri ennen pääsiäistä.



Fiona pupu oli tervehtimässä meitä ja ehkä hän päättää muuttaa meille vakituisesti =)...



...tai ehkä tämä ihana pariskunta!

Hyvää Pääsiäistä! Glad Påsk!

måndag 17 mars 2008

Påskpyssel

Snart är det påsk! Kolla in Magazinet som finns på vår startsida www.talomaalla.fi
Där finns en del läsbart, bl a några pyssel- och baktips till påsk. Och det handlar om enkla grejor (för något annat kan jag inte göra själv =)-klarar jag det så klarar vem som helst det!) Här några smakprov ur Magazinet:




Det här är alltså handgjorda ägg som jag har gjort av gammalt tidningspapper. Vi har en hel del tidningar från 50-talet i vår ägo och de har nu fått bli både påskägg och strutar!
Då jag lagade påskäggen hängde 3-åringen över axeln på mig och väste: -Mamma, de blir fula de där äggen. De var mycket finare före (oranga, blåa, gröna....) –Jaha, sa jag och försökte att inte alls låta irriterad, dels för att äggen inte riktigt började se ut som det var tänkt, dels för att det inte var så lätt att pyssla med en kritisk 3-åring i bakhasorna. Då kom sambon på lösningen: -Kanske du vill pyssla själv A?
-JAAA, jag skall laga precis likadana som mamma. (Såna där fula jo,jo). Alldeles likadana blev de ju inte för A:s ägg pryds av bilder på bilförsäljare och bilar urklippta ur tidningsannonser. Väldigt originella blev de påskäggen i alla fall, men jag vet inte riktigt var vi skall hänga dem...Och nu vill hon laga fler ägg...Inget fel på bilförsäljare, men jag tittar hellre på dem i bilaffären än i påskriset...

Sedan kom mommo (som avskyr allt vad pyssel heter) för att se vad vi höll på med: -Ja, inte förstår jag ju riktigt idén med att sätta tidningspapper på påskägg, sa hon föga uppmuntrande då jag höll på med mina ägg. -Men mommo, FÖRSTÅR DU INTE, ropade 3-åringen då uppretat. Äggen blir ju mycket finare då!



Här är en bricka med bl a handgjorda godisstrutar, också de tillvervade av gammalt tidningspapper. Det var så intressant att läsa alla annonser och texter i de gamla tidningarna, så det tog lång tid innan strutarna blev klara trots att det bara var några minuters verk att göra dem.

Det mesta av fotograferandet för Magazinet har gjorts hemma hos oss och då en massa nya prylar landar överallt i huset så fylls man plötsligt av en massa nya behov.
Vi har blivit med en hel del saker de här senaste veckorna. Brickan på bilden fick lämna hos oss och den är riktigt perfekt att bygga upp små arrangemang i. De äggformade ståltrådskorgarna fick också bosätta sig hos oss, liksom det söta porslinet från House Doctor och GreenGate...och en del annat...


En hel del annat påskpyssel förutom det som visats i Magazinet håller jag också på med. Det har blivit fler ägg att hänga i riset och dem kan ni se på bilden här.
Här är det ägg som har klätts med silkespapper som har behandlats för att få en "antik" look.



Jag håller också på med en hel del annat påskpynt, mer om det senare om det hinner bli klart!

söndag 16 mars 2008

Bloggstart

Så har jag också trillat dit och blivit med blogg! Länge har jag spjärnat emot; jag har inte tid och vad skulle väl jag visa upp? Alla halvfärdiga projekt som vi ville så mycket med, men som vi inte riktigt hann få färdiga... Eller alla de där underbara projekten som bara har lämnat på idéstadiet och inte tycks få något avstamp? Men skrivklåda har jag och så blir jag så fruktansvärt inspirerad av alla andra inredningsbloggar (finska, svenska, finlandssvenska, danska...), så nu kan jag inte låta bli längre!

Även om det inte skulle bli så mycket homemade att visa upp så har vi trots en alldeles egen webbshop med härliga inredningssaker och dem kommer ni nog att få ta en närmare titt på här! Inredning med betoning på Danmark, Frankrike, vitt, patina, shabby chic, blommönster, pasteller, fil de fer, sött porslin, fattigmanssilver... Som ni märker redan så kommer den här bloggen att innehålla oförskämt mycket smygreklam!

Och nu måste ju sambon (och jag själv?!) äntligen ta itu med alla dessa halvfärdiga projekt om vi skall ha något att visa upp, nu är det minsann slut med att ligga på sofflocket. Nå,skämt åsido, i vår företagarfamilj med en 3-åring och en 6-månaders baby blir det minsann inte mycket tid över även om jag är mammaledig från mitt ordinarie jobb på obestämd tid...
Och sambon är ju faktiskt snickare, så riktigt dåligt ställt är det ju inte med det praktiska. Det knepiga är att den här snickaren inte har tid att snickra något - inte åt oss själva i alla fall. Han packar nämligen paket dagarna i ändan och jobbar vid datorn med vår webbshop http://www.talomaalla.fi/

Gott om tid att fundera ut nya projekt också har jag ju för bebisen är inte alls speciellt samarbetsvillig nattetid (ja inte 3-åringen heller för den delen. Om nu lillebror mot all förmodan råkar sova någon natt så springer storasyster i skytteltrafik mellan sitt sovrum och vårt. Vissa nätter är båda ungarna på gång och då blir det inte mycket sova av för mamma o pappa...) och under dygnets mörka timmar hinner jag få många nya idéer och uppslag. Synd bara att man oftast är för trött -gääsp- på dagen för att genomföra alla idéer, som åtminstone under natten verkade så briljanta!