söndag 28 februari 2010

Matnyttigt




För länge länge sedan (ja det var före julen, jag skäms...) fick jag en matutmaning av Naksu.
Utmaningen gick ut på att man skulle berätta om hurudan sorts mat familjen äter, 7 maträtter som ofta serveras. Detta med mat är inte alldeles enkelt hos oss, eller vad säger ni om detta:


1) En i familjen äter glutenfritt, en mjölkfritt, två laktosfritt och en är allergisk mot många råa frukter och grönsaker

2) Lillebror älskar soppa ("loppa"), men storasyster blir så förtvivlad att hon kan brista i gråt om det är soppa till middagsmat

3) Storasyster älskar pasta, men äter nästan inga grönsaker.

4) Mamma och pappa gillar fisk, men det gör inte ungarna.

5) Ungarna gillar korv, men det är inte mamma och pappa speciellt förtjusta i.

6) Allihopa gillar plättar och pannkakor (gluten- och mjölkfria) förtuom pappa i familjen, som inte heller gillar risgrynsgröt ;)

Kauan, kauan sitten (ennen joulua...) sain ruokahaasteen Naksulta. Minun piti kertoa minkälaista ruokaa syödään meille, 7 tavallista ruokalajia. Ruoanvalmistus ei ole niin helppoa meillä, tai mitä sanotte tästä:

1) Perheenjäsenistä, yksi syö gluteenitonta, yksi maidotonta ja kaksi laktoositonta ruokaa. Yksi on allerginen monille vihanneksille ja hedelmille.

2) Pikkuveli rakastaa soppaa, mutta 5-v sisar rupee melkein itkemään jos keittoa tarjotaan.

3) Isosisko rakastaa pastaa, mutta ei haluaa syödä vihanneksia.

4) Äiti ja isä tykkäävät kalasta, lapset eivät.

5) Lapset tykkäävät makkarasta, äiti ja isä eivät.

6) Kaikki tykkäävät letuista ja pannukakuista, paitsi perheen isä, joka ei haluaa syödä riisipuuroakaan ;).


Som tur är finns det några maträtter, som de flesta i familjen äter utan att knorra:

1) Spaghetti med köttfärssås

2) Taco gratäng, lasagne eller annan ugnslåda

3) Pizza

4) Grisfilé

5) Köttbullar och potatismos

6) Tacos

7) Grillad mat på sommaren


Jag skickar utmaningen vidare till alla bloggare som bor i samma stad som jag ;).


De fina korten har jag vunnit i Pauliinas bloggutlottning. Tusen tack!


Mutta nämä ruokalajit syödään yleensä:

1) Spaghetti ja jauhelihakastike

2) Tacogratiini tai lasagne

3) Pizza

4) Possunfilé

5) Lihapullat ja perunamuusi

6) Tacos

7) Grillattu ruoka kesällä

Annan haasteen eteenpäin samassa kaupungissa asuville bloggareille.

Ihanat kortit olen voittanut Pauliinan blogiarvonnassa. Suuri kiitos sinulle.


Denna vecka har barnens kusin E och moster varit här och firat sportlov. I början av veckan var det smällkallt, men över helgen har det varit plusgrader och perfekt väder för att göra snögubbar och annat skoj.
Inkommande vecka är det sportlov på våra breddgrader, men då är det bara 5-åringen som är ledig i vår familj.
Trevlig vecka till er alla oberoende av om ni får vara lediga eller inte!

Tällä viikolla on lasten serkku E ja moster olleet hiihtolomalla meillä. Alkuviikosta oli tosi kylmä, mutta viikonloppuna on ollut plussanpuolella, ja olemme tehneet lumiukkoja ym kivaa.
Tällä viikolla on hiihtoloma täällä, mutta 5-v A on ainut jolla on lomaa meidän perheessämme.
Mukavaa viikkoa teille kaikille!

24 kommentarer:

Lyckoslanten sa...

Din bloggvinst passar perfekt ihop med ämnet för ditt inlägg. Jag ska lägga den där utmaningen på minnet eftersom jag bor i samma stad som du. Ja det må jag säga, ni har det inte lätt vid grytorna! Jag tycker att det var (när sönerna var små) besvärligt att vara alla till lags även utan allergier.
Äntligen kunde man göra en snögubbe!
Ha en bra vecka! ♥ Ann-Lis

Vekarus sa...

Ei nuo ruokajutut ole helppoja teilläkään! Meillä ei allergioita ole, mutta muuten ronkeleita ruuan suhteen melkein koko porukka :-) tai joskus ennemminkin :-(

Ihanaa viikkoa teille, erityisesti lomalaiselle!

Kamomilla sa...

Vilken utmaning att hitta mat som passar alla!

Fröken Tindra sa...

Oj, det var stökigt med maten hos er. Tur att det finns några rätter som funkar för er alla.
Fin snögubbe!
Kram!

Sirkka sa...

Siinäpä mietintää kerrassaan, mutta onneksi maukkaita ruokalajeja on paljon, jotka maistuvat kaikille, kuinka on jälkiruokien kanssa..

Siis kerroit, että Radiosta tulee ohjelmasi, olisin todella kiitollinen, jos saisin kuulla koska ohjelma tulee, kuuntelen paljon radiota.

Toivottavsti saatte nauttia lumiukosta, ettei heti lätäkköä allensa jättäisi, täälläkin on ollut nollassa, mutta viikonlopuksi ennustivat pakkasia..

Louise sa...

Ja det var inte en alldeles lätt sits ni har när det gäller matlagningen....Tur i alla fall att det finns maträtter ni alla gillar och kan äta! Fin vinst!

päivi sa...

hei...
on joskus vaikeaa olla ruuanlaittaja, varsinkin kun rajoitteita on monenlaisia?
mukavaa kun säät muuttuivat, meilläkin melkein nollakeli:)
ihanaa maaliskuun alkua
teille koko perheelle ,
lämpimin terkuin
päivi

Birgitta sa...

Kul med bloggvinst! Läser alla era "mat-bekymmer"...men det är ju något man måste när allergier finns där! Tyvärr! Vi har varit lyckligt befriade från dem. Alltid intressant att se vad folk äter till middag...själv har jag hållit mig till GI sedan januari men medan den här grymma flunssan blev det att jag åt - allt!! Nya tag igen...
Tidningen dimpade ner i fredags! Tack! Jag har pantat på den....kanske i kväll ska jag gotta mig! Trevlig arbetsvecka även där!

Galleri MochB sa...

Kul skrivet! Tur att det finns nåt som alla gillar... Hos oss serverades det lasagne igår. Två styckna åt, men två styckna åt knappt nåt, så det är ingen favorit hos oss :O) Antar att det är bland annat mej du utmanar ;O)

Arja sa...

Oikein mukavaa maaliskuun alkua, ihanaa kun sää lauhtui, meilläkin on plussan puolella. Lämmin kiitos kun jaksat vierailla suljetussa blogissani! Mukavia ruuanlaitto hetkiä ;-)))

Huset vid ån sa...

Hej svejs! Tack för dina vänliga ord inne hos mig, blir såå glad! Vilken rolig utmaning , den var kul att läsa! Och mycket gott verkar ni äta hemma hos er! Ha en riktigt bra start på den nya veckan! Måndagskramar Therese

Tezz från Kungens Kurva sa...

Det lät som ett riktigt matpussel det där! Känner igen en hel del av det eftersom jag har en son som äter mjölkfritt, dessutom gillar barnen sällan samma saker. De rätterna du nämner funkar dock bra här oxå :)
Ha en fin dag!

Niina sa...

Pitkästä aikaa ehdin tänne ! Ihania juttuja taas pullollaan. Kevätkin jo kai kurkistelee vai mitä? Vaikka lunta on ihan hiivatusti :S :)

Meidän melkein 10v. on niin nirso että hermo meinaa palaa kun en keksi herralle mitään ruokia. En viitsi pakottaakaan syömään. Kalapuikot on suosikki !

Elle sa...

Oj, och jag som trodde att JAG hade problem med matlagningen. Jag har inga allergier att ta hänsyn till iallafall. Tycker att det är jobbig nog när min man vill ha kött, jag grönsaker och barnen pizza. Alltid är det någon som säger "nää, det tycker jag inte om" - fast äter gör de ändå. De maträtter som hela familjen gärna äter är nog lasagne, köttbullar, pannkaka och grillat.
Men vem står inte inför frågan "vad äter vi idag...?"

Jag beundrar dig för att du trots allergierna hittat maträtter som passar alla. Jag får nästan panik när sonens kompis är här och blir hungrig. Han har mjölkallergi och det är ju för tusan mjölk i nästan allt känns det som! Tur att det finns alternativa produkter, men dem måste man ju ha hemma också.

Ha en skön dag! Kram Elle

StrandviksVillan sa...

Vet hur knepigt det kan vara...
Vår dotter hade tidigare mjölkproteinallergi, men det växte bort vid 4,5 år. Det var inte alltid lätt för mig som kokade, men hon var nöjd med allt.
Numera har vi istället lillebror som bara får äta väldigt lite protein... Använder ris- och havreprodukter, men inte soja.
Som tur är finns det så många bra produkter numera :)

Ska fundera på den där utmaningen ;)
Hur blev det med ditt beslut förresten? Maila!

Kram! A-C

Livet på Vestergård sa...

Ja det är inte alltid så enkelt med maten :)
Jag får väl ta åt mig utmaningen eftersom vi bor i samma stad.
Ha en skön tisdagkväll!

Anki sa...

Gumman du har det inte lätt med maten du *ler*...Meen ska du få ett fönster, det kommer att bli såå fint ska du se! Jag funderade oxå på att sätta in ett fönster mellan hall och kök (enda stället det går)...men är liite tveksam till vad hyresvärden skulle tycka!! Fast å andra sidan, det dom inte vet lider dom inte av, haha!

Sköt om dig min vän!
Kram kram!

Anu sa...

Voi, teidän perheessä onkin vähän haasteellisempaa ruuanlaitto!!

H ennA sa...

Oj oj oj...det är en utmaning för er att hitta på en meny som passar alla..här funkar det bra med maten ibland..men när det vankas soppa så är standardfrasen från pojkarna...aina keittoo! Vilket inte är sant..trots lite gnäll så äts soppan upp och det tas en omgång till ;-) När det vankas annan mat så brukar vi vuxna säga till "ungarna" att nu är det soppa igen..den frasen sägs nog minst en gång i veckan om inte fler ;-)

Trevlig helg...

Livingroom sa...

Tacogratäng.... låter som on vi kunde gilla det... Vad är det ...? Recept??

Lotta

Drömmen om Villa Grönskog sa...

Hej Nicole.
Låter som en riktig utmaning att laga middag hos er.
Måste vara lite svårt med allergier och sånt,men du är väl van.
Och jag som kan klaga på att min lilla är petig:)
Ha det allra bäst i helgen.
Kram Anette

Pau sa...

Nå men men... det är faktiskt inte lätt nuförtiden med alla allergier och 'smaksaker', Som Raili berättade,a tt på förra tiden man brukade äta ordentligt på landet 3 gånger per dag. En av dessa var alltid fil samtrågbröd, saltfiske eller "palviliha" med det. Enkelt för hustrun, säger jag!

Men trevligt att du tyckte om kortena:) Jag provade rama mmed vita smala ram bröd- och filkort - det såg mysigt ut.

Ha trevlig veckoslut! Jag ska ha en titt på din butik - söker efter melaminmuggar:)

Bea sa...

Trevlig läsning om familjens - matnyttigt.
Ja, inte är det lätt att ha många olika önskningar när det gäller maten i ett hushåll, lägg därtill alla dieter som fordras = konststycke!
Ibland undrar man vad det är för speciellt med plättar och pannkakor som alla verkar gilla överlag, även hos oss när barnen var små :)
Ha det gott! /Bea

Hanna sa...

Min tävling är nu avslutad.
Ha en fortsatt bra helg.
Kram
Hanna