Denna helg har det varit mestadels mulet och idag dessutom blåsigt och kallt. Vi tyckte att det var passligt målarväder och bestämde oss för att utföra ett av vårens tråkigaste projekt, nämligen att måla terrassräcket. Det var ett arbetsdrygt jobb, men nu är det äntligen klart. Återstår att olja trädäcket och att måla om ytterdörren och trädgårdsmöblerna så är det hörnet klart! Å så får vi börja med nästa...Lite färg på uthuset och lekstugan har vi också hunnit med. Pust!
Varje år har vi en vision om att få allt grovjobb klart före midsommar så att resten av sommaren skall vara vikt för tid att njuta och att ta tag i alla projekt på sommarstugan. Varje år har vi misslyckats med den föresatsen, men i år ser det lite ljusare ut, eftersom våren kom så snabbt och våra projekt är en bra bit på väg.
Viikonloppuna on ollut pilvistä ja aika kylmä. Aika sopiva sää maalaushommiin. Terassien aidat ovat nyt maalattuja ja se oli varsin aikavievä homma. Nyt pitäisi vain maalata ulkooven, öljyä terassilattia sekä maalata puutarhakalusteet, niin sitten tuo osa-alue on valmis...Ja saamme sitten jatkaa seuraavalla projektilla...
Jokavuosinen suunnitelma on saada kaikki isommat työt tehty ennen juhannusta, joten olisi aikaa nauttia vähän sen jälkeen sekä tehdä hommia kesämökillä...Suunnitelma ei ole toteutunut vielä, mutta ehkä tänä vuonna....
Nu undrar ni kanske vad rabarbern har att göra med målning...Jo den är där för att jag tänkte bjuda på ett rabarberrecept idag. Nu är ju rabarbersäsongen som bäst och man kan laga mycket gott av frabarber: saft, glass, paj eller kaka. Här kommer mitt favoritrecept på rabarberkaka:
Nythän on raparperisesonki parhaimmillaan ja raparperista voidaan tehdä esimerkisi jäätelöa, mehua, piirakoita tai kakkuja. Tässä minun suosikkireseptini raparperista:
Upp och ner kaka med rabarber:
I formens botten:
50 g smält smör el. margarin
1 dl farinsocker
1 dl mald mandel
5 dl rabarberbitar
Deg:
100 g smör el margarin
1 dl socker
1 ägg
2 dl vetemjöl (el. glutenfri mjölblandning)
1 tsk bakpulver
1 tsk kardemumma
1/2 dl gräddmjölk
1) Klipp en rundel ur ett bakplåtspapper och klä in bottnen och sidorna av en form med rak, gärna löstagbar botten.
2) Rör ihop margarin, socker, mandel och rabarber och bred ut i kakformen.
3) Rör margarin och socker till skum, sätt till ägget under omrörning. Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem i margarinblandningen samtidigt som gräddmjölken.
4) Bred ut degen över rabarbern. Grädda i 175 grader i nedre delen av ugnen ca 40-45 minuter.
5) Låt kakan svalna och stjälp sedan upp den på serveringsfatet. Servera med marsipangrädde.
Marsipangrädde:
100 g mandelmassa
2 dl vispgrädde
Riv mandelmassan fint och blanda den i den vispade grädden.
Receptet har jag tagit från Avotakka-tidningen för flera år sedan.
Keikauskakku raparperista
Vuuan pohjalle:
50 g sulatettua voita (tai margariinia)
1 dl fariinisokeria
1 dl rouhittuja manteleita
5 dl raparperinpaloja
Taikina:
100 g voita (tai margariinia)
1 dl sokeria
1 muna
2 dl vehnäjauhoja (tai gluteeniton jauhoseos)
1 tl leivinjauhetta
1 tl kardemummaa
1/2 dl kermamaitoa
1) Leikkaa pyöreän tasapohjaisen kakkuvuuan pohjalle ja sivuille leivinpaperi.
2) Sekoita keskenään voisula, sokeri, mantelirouhe ja raparperinpalat. Levitä seos vuuan pohjalle.
3) Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi, lisää muna edelleen vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja yhdistä voivaahtoon yhdessä kermamaidon kanssa.
4) Levitä taikina vuokaan raparperin päälle. Paistaa 175-asteisessa uunissa alimmalla tasolla 40-45 minuuttia.
5) Anna kakun jäähtyä vuuassa ja kumoa se sitten tarjoiluvadille. Tarjoa lisänä marsipaanikermaa.
Marsipaanikerma:
100 g mantelimassaa
2 dl kuohukermaa
Raasta mantelimassa hienoksi raasteeksi. Vatkaa kerma pehmeäksi vaahdoksi. Sekoita kermavaahtoon marsipaani.
Reseptin olen ottanut Avotakka-lehdestä vuosia sitten.
Trevlig vecka - Hyvää viikkoa!
18 kommentarer:
Vilken härlig rabarberpaj - den borde t o m jag lyckas med.
Håller tummarna för att ni får njuta efter midsommar.
Kram Maud
Oi mikä kakku...ihanalta näyttää.. :) Otankin tuon ohjeesi ja kokeilen, rakastan raparperia..kuule, senverran tuosta Riviera Maisonista, valitettavasti heidän tuotteitaan ei saa myydä nettikaupoissa..eikä edes mainostaa hintojen kera. Jos niiitä on liikkeessä myynnissä niin nettisivuilla saa olla vain ns. "tunnelmakuvia". Ei siis myynnissä saa olla hintojen kera, Valitettavasti!!! Kiitos kun olit käynyt kylässä.. :)
Men guuud så gott det ser ut!! måste prova...=) Fatet är helt sanslöst fint med...tyvärr finns de nog inte kvar längre??!! Ha en underbar vecka...kramar Malin
åh gud vad jag blev sugen nu då!! jag gjorde en paj med äpple o rabarber för några dagar sedan, blev riktigt msrrig, tycker annars att enbart rabarber kan bli lite för surt...
kram!
Marsipaanikerma on ihan uusi tuttavuus!
Grattis - Ni har åtminstone börjat på med utomhusarbetena! Bra idé det där att försöka göra grovjobben innan midsommar!
Kakan måste nog prövas här också!
Svar: Tack! Jag började samla på olika glasvaror genast jag flyttade till första lägenheten under studietiden. Är ju kanske inte så förtjust i de färgade mer, men de hänger med så länge de är hela. Har oxå fått ganska mycket av mamma. Ni lär få se mer ännu ;)
Va duktiga ni har varit! Kakan låter jättegod! Hoppas ni fick njuta av den efter att ni varit så duktiga... :)
Ser gott ut! Det måste jag också prova!
Och projekten på sommaren tar aldrig slut här heller..har oxå flera målningsprojekt...
Väntar med spänning på paket!!
Vi har så många hörn att börja på i att det känns hopplöst...:O) Men faktiskt är verandagolvet nästan klart nu, så en bit påväg är vi iallafall... Rabarber är gott, och det receptet låter enkelt och gott!
Precis! Tack snälla du för din gulliga kommentar -- och skarptänkta ord.
Måste absolut prova receptet. Hur är vädret nu? När vi åkte ut från Jyväskylä igår var det snö på gräsmattan och bara två grader 'varmt' ute...
Ha det så gott! Ta hand om dig!
gillar din blogg... takk for uppskrift, vil lage rabarbrakaken:) :) Magny
Mmm, rabarberpaj är ju så gott! Dethär var ett nytt recept, får nog ta och testa det tror jag bara rabarbern kommer upp hos svärmor... ;-)
Vad gäller Nonna Pottery kannorna så vet jag faktiskt inte hur det är! Damen i butiken i grannstaden påstod att de inte får in fler 1-liters kannor för de har tydligen slutat tillverkas, men jag vet inte mer än så! Här i vår stad fanns 1 kvar, och den tog jag, men hon hade många kvar av de mindre...
Ja visst är det synd om de slutar tillverka dem, för de är ju så vackra och gammeldags!
Ha en bra vecka!
takk for titten hos meg, vi forstår da litt...
yrket mitt er tvålkoker, understand???
har linket dej! kram:)
Pakko kysyä, että mikä ihmeen raparperisesonki?? Meijän raparperi on työntynyt suunnilleen viisi senttiä maasta ylös :(
Kakan måste jag prova närjag kommer hem från skåne!! Ser så smarrig ut
kramar Malin
Oj så gott det ser ut!
Rabarber är sååå mums!
Vesi kielellä katselen.. sesongista täälläkään ei vielä tietoakaan. Juuri ja juuri maanpinnalla vasta näkyvät. Mutta täytyy malttaa vielä hetki ja otaa ohjeesi talteen.-sanna
Den ser jättegod ut! Så flitiga ni har vait. Måla är ingen rolig sysselsättning men resultatet efteråt är desto roligare.
Önskar dig en härlig vecka!
Kram frida
Skicka en kommentar