torsdag 7 augusti 2008

Vardag, auktion och bostadsmässa...


Nu är vi tillbaka hemma igen och börjar småningom komma in i vardagslunken =). A, 4 år har börjat i nytt dagis och varit 1,5 dagar redan och det har gått jättebra. Vi har valt att sätta henne i stadens enda finskspråkiga dagis (privat dagis) för att hon ska få bättre förutsättningar att lära sig finska. Ja, vi bor i Finland, men i en av landets mest svenskspråkiga städer, där man faktiskt hör utländska språk (pga att arbetskraftsinvandringen till vår stad är hög) oftare än finska.

Nyt olemme taas kotona ja olemme pikkuhiljaa sopeutuneet arkipäivään taas. A, 4v on aloittanut
uudessa tarhassa ja ensimmäiset päivät ovat sujunneet hyvin. Hän on nyt kaupungin ainoassa suomenkielisessä tarhassa (yksityinen) jotta hänellä olisi paremmat valmiudet oppia suomea. Kyllä, asumme Suomessa, mutta suurin enemmistö kaupungissamme on ruotsinkielinen ja kaupungilla kuullaan useammin kaikenlaisia vieraita kielejä (kun täällä asuvat paljon maahanmuuttajia) kuin suomea.

Huset och trädgården här hemma ser ut som ett bombnedslag efter veckorna på sommarstugan. All ledig tid (då W vilar middag) har gått åt till att försöka skapa någon ordning i oredan. Samtidigt ska jag ställa till inför W:s 1-årskalas som vi firar på lördag och byka och planera inför resan som vi ska åka på nästa onsdag.

Talo ja puutarha kotona ovat surkeassa kunnossa nyt mökkiviikkojen jälkeen. Siivoamista on riittänyt ja samalla pitäisi valmistella W:n 1-vuotissynttärit ja suunnitella matkaa, jonne lähdemme ensi viikolla.

(Bilden ovan är från Bostadmässan/Kuva ylhäällä Asuntomessuilta)


Förra lördagen var vi på auktion. Det var mestadels skräp, men vi fick ögonen på denna byrå som vi fick för oss att vi ville ha och naturligtvis kom den upp nästan sist av allt...Det var värt att vänta för den blev vår för en billig peng och det gick ingen nöd på oss i solskenet. Byrån ska fixas till småningom, men får duga som den är tillsvidare. Jag har alldeles för många målarprojekt på gång nu (och framför allt icke ännu påbörjade =( så några måste vänta tills nästa år...

Viime lauantaina kävimme huutokaupassa. Suurin osa tavaroista oli roskaa, mutta tämän lipaston halusimme ja tietenkin se oli melkein viimeinen huuto. Jäimme siis odottamaan ja se kannatti koska saimme lipaston edullisesti ja auringonpaisteessa saimme viettää päivän. Lipasto pitäisi fiksata jossain vaiheessa, mutta nyt meillä on niin monta maalausprojekteja odottamassa, että se saa kelvata niin kuin se on toistaiseksi.


Det här charmiga huset där auktionen hölls är också till salu, så om det är någon som känner sig manad att flytta hit till den soliga västkusten så kanske detta kunde vara ett lämpligt objekt =).

Tämä hurmaava talo jossa huutokauppa oli, myydään myös. Siis, jos joku haluaa muuttaa tänne aurinkoiseen länsirannikkoon niin teillä on nyt kultainen tilaisuus =).


Jag utlovade också flera bilder från bostadmässan och här kommer de:
Ja tässä lisää kuvia asuntomessuilta:

Terrasserna var jäättestora på bostadsmässan. Som min mamma konstaterade då hon besökt mässan: -Vi trodde att vår terass var stor, men den är bara som ett dasslock i jämförelse med terrasserna på bostadsmässan...
Terassit messuilla olivat yleensä hyvin suuria. Äitini sanoi messukäynnin jälkeen: -Me kuin luultiin, että meillä on iso terassi, mutta se on niin kuin vessapytyn kansi verrattuna asuntomessujen kohteisiin...

Ja två tvättfat bredvid varandra skulle ju underlätta morgonbestyren...I de flesta hus fanns två duschar bredvid varandra också. (Börjar jag låta avundsjuk nu? Vi har ett badrum att dela på i vår 4 personers familj...)

Ja kyllä aamutouhut sujuisivat paremmin täällä...Monessa talossa oli myös kaksi suihkua vierekkäin. (Rupeeko kuulostamaan siltä, että olen kateellinen? Meidän 4-h perheellä on yksi kylpyhuone/vessa...)
Det är OK att mixa stilar, men antikt och hypermodernt? Njaeee...Bordet är charmigt i alla fall.
Antiikki pöytä ja hypermoderneja tuoleja, en tiedä...Pöytä on ainakin upea.


Å här kan man ligga i bubbelpoolen med havsutsikt. Men smakar det så kostar det. Ca 7 000 gick bubblisarna lösa på. Men det är ju bara småpengar då man tänker på vad husen har kostat...Om jag minns rätt så var de billigaste bostäderna (höghuslägenhet 50-60 m2) runt 250 000 och de minsta husen från 350 000 och uppåt så vi snackar inte budget här.
Tässä porellas merinäköalalla. Ei ihan halpa nautinto, koska poreallas maksaa noin 7 000 euroa. Edullisemmat asunnot (kerrostaloasunto 50-60 m2) maksoi muistaakseni noin 250 000 ja pienemmät talot alk. 350 000.


Och så har jag fått ta emot denna utmärkelse av rara Jojo med den humoristiska bloggen Rödluvans vita vardag. Ett gott skratt blandat med kreativitet och inredning, det får man då man kikar in hos henne! Jag har fått utmärkelsen tidigare, men det var lika roligt att få den igen.
Olen saanut tunnustuksen Jojolta. Hänen bloginsa on sekoitus huumoria, luovuutta ja sisustamista! Olen saanut tunnustuksen ennenkin, mutta se oli yhtä hauskaa saada sitä taas.
En skön helg önskar jag er alla! Jag ska försöka hinna med ett inlägg till innan vi drar iväg för att hälsa på Pippi och Emil i vårt västra grannland och sedan köpa in härliga saker på mässan i Danmark.

Hyvää viikonloppua kaikille! Yritän tehdä yksi postaus vielä ennen kuin lähdemme reissulle, Peppiä ja Eemeliä tapaamassa Ruotsissa ja sisustusmessuille Tanskaan.

19 kommentarer:

päivi sa...

juku, miten kaunis lipasto ja taidankin muuttaa sinne..
tuo talo niin unelmani täyttö on!
niin ja kyllästyttää tämä pohjoisen lyhyt ja kylmäkin kesä.. lumestakaan kun en yhtään tykkää..
iloa ja tsemppiä arkeen paluuseen sinulle!
yöterkuin päivi

Sarppa sa...

Tuo vanha talo on vallan ihastuttava...ja kauniin lipaston huutelit...

Olipa mukava piipahtaa asuntomessuillakin

Grinden på glänt sa...

Vilket fint inlägg!! Byrån var fin som ni fyndade på auktionen!!

Er resa låter så rolig och spännande!! Jag tror jag gömmer mig i bakluckan... ;) Du måste visa kort från mässan sen om du har tid att fota. Lyckliga er som får fara till sådana ställen!! :)

Galleri MochB sa...

Välkommen, välkommen säger jag bara till den som vill köpa huset...:O) Jag visste att det var just den byrån... Stor och härlig! Grattis! Och jag blir lite avundsjuk på dej nu som skriver om mässa i Danmark (vill också...:O) Ha ett skojigt kalas!

Sirkka sa...

Tuon hurmaavan talon,juuri siksi kun se ei ole uusi...ottasin tänne:D
Kerro äidillesi., että minusta pieni, sievä ja kaunis terassi on paljon parempi:) siksi koska se on viihtyisämpi...no tietenkin jos tulee paljon ystäviä, no mut kuitenkin.
Kiitos taasen kovasti ottamistasi kauniista kuvista, ja onnen tunnetta Sinulle.

Sirkka sa...

Ai niin Oikein ihanaa ja antoisaa matkaa ...Tanskaan haluaisin minäkin niiiiiin!

Frida sa...

Det verkar minst sagt som om du har fullt upp. Roligt att få se bilderna i från mässan. Och vilken fin byrå ni ropade in. Jag ska på antik och samlarmarknad på söndag. Det ser jag fram emot.
Ha nu en härlig resa!
Kram Frida

StrandviksVillan sa...

Oj så mycket du hunnit med på sistone! Jag var för lat för att åka på auktionen, även om den låg nära... Grattis till "nya" byrån!

Fina bilder från mässan! Hmmm... maken räknade ut vad endast räntan blir att betala i året för de där husen, man kunde ju svimmat :S

Lycko dig som får åka till Danmark! Om man skulle krypa ned i er baklucka, hihi!

Unik Kollektion sa...

Hjälp vilka vackra hus!! Så ljuvliga...sådana man bara kan drömma om hi-hi...=)
Va spännande att du kommer förbi!! Ring gärna ett par dar innan så att jag säkert är hemma om du kommer förbi!!
Ha en super härlig helg!

kramar Malin

PiaMaria sa...

Jätteklokt av er att sätta A på finskt dagis! Jag har studerat med kamrater från Hangö och "plattlandet" som inte kunde ett ord finska, och deras resurser till fortsatta studier i finland var minimala. (Så även inom arbetslivet, tyvärr)
Jag lärde mej själv engelska flytande som femåring, innan jag kunde finska, som sexåring, och har haft jättelätt att lära mej språk i vuxenlivet. Är helt säker på att tidig utsättning för flera språk lär hjärnan att ta emot språk lättare. Numera är jag flytande i svenska, finska och engelska, ganska bra i estniska och italienska (har läst bägge språken några år), hjälplig i norska och tyska. Förstår lite spanska. Tänker ännu lära mej minst spanska och ryska. Språk är roligt att kunna!

Vit spets sa...

Roligt att du gillar mina alster - har funderat oxå lite hur jag skall lägga upp & visa skapelserna...vi får väl se hur det blir, oftast beställer de via mail, har beställningar var & varannan dag & jag vill ju skapa med hjärtat :) vi kanske skall idka byteshandel till September??? ps vi har oxå 1 badrum på 4 pers...ibland blir det bråttom till toa :)
Kramis
//Siv

Frida sa...

Tack så mycket! Det ska jag ha.,älskar samlarmarknader. Synd att ni inte hinner inom Helsingbog, det är en mysig stad som du skriver. Smart att det finns lavendel i lösvikt, det viste jag inte.
Hoppas du får en trevlig resa!
Kram Frida

Gammelgård sa...

Hej!
Så många fina bilder!
Byrån var ju underbar, och roligt att se lite bilder från bostadsmässan, jag har ju inte varit där!

Katja - Bag End sa...

Onko tuo 1. kuva teidän verannalta? Tosi kaunis & kutsuva nurkkaus.

Hyvää matkaa Ruotsiin & Tanskaan.

T. Katja

Glitter & Marsipan sa...

Hallå igen,kära du.
Nu är jag tillbaka på banan igen.
Vilken mysig auktion du har varit på,och mässan sen....Ja,man skulle
onekligen ha lite mer kulor...
Men jag tror inte man skulle varit lyckligare.men fint var det.
Den där röran efter semestern känner jag igen.
Ha det gott
kramar Anette

Guldkant På Livet sa...

Va häftigt med bostadsmässa! Wasa har jag varit mycket som barn då jag är uppväxt i Umeå, snabb väg över: ) Va fint på din veranda, så underbart hemtrevligt och fint och vilken byrå du kom över då! Mari.

Unik Kollektion sa...

Skojar du!!?? Jag har beställt mängder..har värsta ångesten hi-hi..Hoppas att jag säljer mängder framöver så att jag betala mina kommande varor, hi-hi..Måste ju våga chansa lite!! Ha det gutt!! kramar Malin

Magny sa...

så mycket å titte på...
jag liker også finne ting på auktion...
gillar dine vacke bilder...
kram M :O)

~~Randi~~ sa...

Hei du! Nå har jeg fått varene, og jeg er SÅ fornøyd. Fine saker! Du skrev at dert ble noen penger til gode? Kan du si meg nærmere hva det er? Ellers er det flotte bilder her - og den gamle stilen er MYE søtere og finere enn det nye, moderne. Ha en fin dag! Klem fra Randi, Trondheim