onsdag 16 april 2008

Award och drömmen om en kakelugnNu blev det vår där ute igen. Solen värmer så skönt och det gör också denna utmärkelse som jag fått av Galleri M & B. Galleri M & B har en härlig blogg med fina, kreativa och inspirerande inlägg och jag blev så glad då hon gav mig denna utmärkelse. Nu är det meningen att jag skall skicka denna award vidare till 5 st andra bloggar, men eftersom jag bara bloggat några veckor själv så känner jag mig inte mogen att välja ut andra bloggar utan jag vill ge den här awarden till alla mina nyfunna bloggvänner! Tack för att ni finns och förgyller min vardag.

Från det ena till det andra: Alltid nu och då drömmer jag om en kakelugn. Då vi renoverade hittade vi nämligen delar till en kakelugn. Inte så där nätt numrerade bitar som en del har turen att hitta i sina hus, utan en villervalla av bitar: en del hela, en del söndriga och en del fattas...

I vårt vardagsrum blir det för tungt för golvkonstruktionen med en kakelugn, så det projektet har vi fått skrinlägga, men så kom jag på att kakelugnen skulle passa på sommarstugan. Där har vi nämligen en hemmurad spis, modell större och mindre snygg...

Sagt och gjort, vi bar ut alla delar till kakelugnen ur uthuset och radade upp dem på gräsmattan.
Här syns en del av bitarna. Nästan alla raka delar fattas tråkigt nog. Vi har varit flera gånger till Byggnadsapoteket, men de har inte råkat ha reservdelar till just denna modell, som borde vara från Åbo Kakelfabrik. Nu tycker jag ju att det är lite tråkigt att de här vackra bitarna skall ligga i vårt uthus till ingen nytta. Kanske ett alternativ kunde vara att man murar upp kakelugnen med nya vanliga raka kakelplattor (för att ersätta de som fattas) och sedan måla hela kakelugnen?

På nedre våningen finns en fin kakelugn som är målad i en matt vit färg, så jag vet att det går bra att måla, men det jag funderar på är om det går att blanda ihop nya och gamla kakelplattor?Idéer och förslag tas väldigt gärna emot! Kanske någon out there har gamla kakeldelar som ligger och skräpar i något uthus?


8 kommentarer:

Grinden på glänt sa...

De delar som finns kvar ser fina ut! Jag gillar krönlisten! Övermålat syns det ju inte så bra vad som finns under... önskar jag visste bättre vad jag skulle råda er till men säkert vet nån annan mer än mig om detta!

Galleri M&B sa...

Tack för dom orden...:O)
Kakelugnar har jag ingen erfarenhet av... annat än att de är jättefina! Men säkert vet någon bättre hur man kunde gå till väga. Det vore ju synd att inte ta till vara det som finns.

Lilla Blanka sa...

GRATTIS vännen till awarden!
Åh vad mysigt att plocka ihop en kakelugn..de är såå vackra..
Tror du inte att man kan använda nya delar på de raka partierna? De böjda är ju svårare, men de verkar finnas allihop?
Lycka till o hoppas det ordnar sig!
kram
Mia

Anonym sa...

Hej!
Ja, jag fick ju den jag med! Kul!
Härlig kakelugn, eller delar. Och jag kan konstatera, vi har tre stycken "fattigmanskakelugnar" el plåtugnar, vad de nu heter, och det är mysigt!!!

Kamomilla sa...

Vacker måste den ha varit men så otroligt synd att inte ha alla bitar... När vi renoverade en trähuslägenhet hade man bakom listerna vid kakelugnen skrivit att de skulle sitta vid "krematoriet" vilket kanske visar att man under en viss tid inte hyste så särskilt stor respekt för dessa underbara värmekällor. Många många har rivits utan respekt tyvärr, det är så sorligt..

Gårdsromantik sa...

Hej!

Den övre koppen kom från Anna Keramik. Hon hade väntetid till Augisti så det blir nog Marias.

Kolla kakelugnsdelar på blocket eller hos en kakelugnsmakare!

Kram Maud

Anonym sa...

Jaa, jag ville ha ett "livsnjutarskafferi" att förvara alla mina fina prylar i, och det är bara mitt!!
Men lite mat finns nog där också, men jag iddes inte fota alla fula cornflakes kartonger...

Making it lovely (SP) sa...

Kakelugn åhh så mysigt att ha kalla höst o vinterkvällar. Hoppas att du finner svar.

Gunilla i Singapore