söndag 13 april 2008

På utsidan

Tack för alla kommentarer om stockväggen och Moraklockan. Det var delvis olika åsikter, men lösningen blir nog den att väggen förblir brun och inredningen i övrigt ljusare. Om jag inte fegar ur, så skall nog Moraklockan få åka på en liten utfärd...till målaren...

Igår var det strålande solsken hos oss, ja det var rent av vår i luften. Fåglarna kvittrade och solen värmde. Vi räfsade och brände ris och skräp i en brasa på gården. Till sist grillade vi korv över glöden och åt utomhus på uthustrappan.
Idag snöar det...Blåsippan ute i backarna stå...Scillorna blommar också hos oss...och någon snödroppe, men alla andra blommor vilar än.Finländarens grönsak: Korven!Hus för tre generationer.
Terrassen är inte riktigt färdig, men det skall den förhoppningsvis bli denna sommar.
Den vänder västerut så det är härlig sol på eftermiddagen och kvällen. Om ni undrar vad vi har för mojänger vid trappan så är den till höger en ramp för barnvagnen (inte så fin, men sparar ryggen!) och den till vänster är en rutschbana. Den kommer kanske att få flytta på sig då vi gör terrassen klar.

Nu tycker kanske någon att vårt hus ser väldigt stort ut och det är det också, men så rymmer det också tre generationer. På nedre våningen bor min mamma (och över helgerna även hennes särbo). Vår 4-personers familj bor på övre våningen och har knappt 140 m2 till vårt förfogande. Dessutom delar vi på tvättstuga på nedre våningen och så har vi en gemensam matkällare.

Att dela hus har sina sidor, både positiva och negativa som ni säkert kan tänka er.
De positiva är ju samvaron och delade kostnader. Sedan lillebror föddes har storasyster tillbringat massor av tid hos mommo. Då det blir tråkigt på övre våningen så är det bara att gå ner för trappan och vips har man en lekkamrat!
Dessutom blir ju kostnaderna för ett delat byggande och boende förstås lägre.Baksidan...
De negativa är främst att ju fler kockar som är inblandade då något skall beslutas, desto grumligare blir soppan...Att komma överens om allt under renoveringen var inte särdeles lätt (husfärgen t ex dryftades i många månader...), inte heller att komma överens om underhållet. Av den orsaken har vi inte någon utomhusbelysning ännu, men nu då vi har vandrat i beckmörker på gårdsvägen i flera vintrar så börjar alla samteliga vara redo för en kompromiss så till hösten tror jag att belysningen skall vara på plats.

I flera år har vi också funderat på om det skall vara grusgång eller plattor framför huset och eftersom vi inte kommit överens än, så har vi bara gräsmatta...Jag och sambon vill ha grusgång, tycker att det passar bäst till ett gammalt hus. Mommo vill ha plattor så att man slipper hacka ogräs.

Men, sist och slutligen är det mest småsaker. Vi stör inte varandra speciellt mycket och i det stora hela kommer vi ganska bra överens.Sommartid bor de mestadels på sommarstugan så då har vi huset och trädgården för oss själva.
En trevlig vecka önskar jag alla!

15 kommentarer:

Anonym sa...

Roligt att se ert hus på utsidan! Fint är det!

Gårdsromantik sa...

Viket vackert hus ni har - stiligt stramt som du sa!
Visa gärna din bagarstuga någon gång.

Kram Maud

My Lovely Things sa...

hej!!

roligt att du gillar min blogg...ja att handla förmånligt har alltid vart viktigt och roligt för mig....

Fin blogg du har...

Trevligt att ni har generationsboende..då är man ju aldrig ensam..har nära till barnvakt..

Jätte vackert hus..härliga timmerväggar..

ha det så gott..
kram anna

Lilla Blanka sa...

Mysigt hus! Jättefint!
Åh vad gott det lät med grillad korv...
Kram
Mia

Galleri M&B sa...

Jo, idag kunde man ta sej en skidtur...:O) Intressant att se huset från den andra sidan. Har ju bara sett baksidan genom bilfönstret...:O) Men det är stort och vackert!

Lantliga drömmar sa...

Ett sånt härligt hus ni har!
Kan tänka mig att det är lite charmigt att bo flera generationer i ett hus, även om det förstås finns baksidor med det också! Men tänk bara hur nära barnen kommer sina mor-eller farföräldrar, det är guld värt tycker jag!

Ha en bra vecka!

Ann-christine sa...

Visst är det bekvämt att ha mommo nära till hands medan barnen är små! Trevligt med rutschbanan från verandan tycker jag! Väntar med spänning på mer bilder, tex från köket/vardagsrummet! Ha en bra vecka!

Grinden på glänt sa...

Jag är imponerad av att ni klarar av att bo i samma hus. Har nämligen prövat det, vi bodde i samma hus som mina svärföräldrar när äldste sonen föddes men som tur var var det bara tillfälligt! :) Huset ser stort och fint ut!

~Anitas Ljuva Rum~ sa...

Ja då vi är på marknad i Torneå är det ju givet att vi alltid börjar med en finsk makkara...hihi ja inte vet jag vad jag skrev...men jag menar korv iallafall =)

Huset är underbart! Ganska likt vårat faktisk. Vi ska ev. nu börja renovera vårat utvändigt till sommaren. Och redan nu har vi börjat att tjafsa om färg, foder, bron mm...fast det är bara vi som bor där!

Kramisar Anita

drömmen om vitt sa...

Hallå!
kul att kika in här och vad roligt att du hittade till mig.
På återseende
Lotta:)

Gårdsromantik sa...

Jag har förstått att antika skaer är dyra i Finland.
På auktionerna här uppe är det en enerverande finsk dam ;-) som alltid vill ha det jag är ute efter - tror hon köper in till sin butik och betalar alldeles för bra för min smak. En tur hit skulle nog löna sig för dig!
Nu får jag väl mer konkurrens om godbitarna - men det bjuder jag på!

Kram Maud

Kamomilla sa...

Vad intressant att ni bor så! Det har alldeles säkert sina för- och nackdelar! men skönt att alla utrymmen i ett så stort hus blir utnyttjade också. Det är alldeles för många gårdar som har bara en del av huset i bruk. Skönt med trygghet och närhet också. För alla parter.

anu sa...

Oi miten upea talo teillä on! ja kaikki kuvasi ovat niin ihania!Ihanaa että löysin taas uuden blogin!
Anu

Galleri M&B sa...

Jag här igen... Har en liten hälsning till dej inne hos mej...:O)

Maria renoverar 1920-talshus sa...

Hej!
Hittade just din blogg. Kul! Jag återkommer!
Hälsnignar Maria