onsdag 9 april 2008

Vårt vardagsrum & En fin bok

Äntligen har influensan gett med sig så pass att alla är på benen, men något toppskick kan man inte prata om direkt...En bra sak förde dock sängläget med sig och det var tid att läsa alla inredningstidningar som lämnat på hög sedan lillkillen föddes i augusti.

Nu har jag plöjt genom massor av härliga tidningar och fått mängder av nya idéer. Det finns en viss (ganska stor) risk för att detta år blir det dyraste i vår inredningshistoria...Å andra sidan så är det nu de stora förändringarna skall ske då jag är mammaledig och har lite mera tid än i vanliga fall. Egentligen har bl a vardagsrummet aldrig blivit färdigt inrett, eftersom vi aldrig hittat de rätta möblerna och den rätta känslan.

Ja det är nästan så att det finns pengar kvar på kontot från renoveringen för möbelinköp! Men vem håller jag på och förklarar mig för? Alla som läser detta vet ju hur enooormt viktigt det är med en inredning som känns rätt!

Nu skall jag visa en bild från vårt vardagsrum så att ni förstår att det inte är helt lätt att förverkliga en ljus inredning.
Ena långsidan är alltså originalstockvägg, anno 1818 och sambon har lagt in veto:

-Den stockväggen skall inte målas vit.

Jag får min vilja genom i 9 fall av 10 (då det gäller inredning...), men då han verkligen har bestämt sig för någonting, då går han inte att rubba. Å då börjar man ju till sist tro att han har rätt...Han kan gå med på att skiva in stockväggen så att den lämnas intakt bakom skivorna, men det är inte jag intresserad av. Jag vill nog ha stockväggen synlig, men i en lite vitare färg, liksom...Men som sagt, stockväggen skall bevaras. Istället skall vi försöka ljusa upp resten av inredningen.

Om vi börjar med det som syns på bilden skall nog både Amerikatrunken och Moraklockan få genomgå en metamorfos, hihi. Nu är jag ingen större vän av grönt och därför har jag länge haft planer för Moraklockan. Moraklockan är ju inte originalmålad, ej heller speciellt vackert målad och jag har länge funderat på hur den skulle se ut i vit skrud. Sambon har ställt sig mycket skeptisk till förslaget, dock inte så att han har börjat sätta käppar i hjulet där också. Därför var jag väldigt glad då jag i Lantliv nr 2 hittade dennna bild:
Ser ni vad jag ser längst bak?? -Javisst, det går alltså alldeles utmärkt att måla klockan vit. En lite gråvit matt nyans, kanske lite kalkaktig yta tänker jag mig. Jag tror inte att klockan är något vi vågar oss på ensamma, den får nog någon skickligare målare ta sig an, men nu tror jag inte att vi behöver fundera så mycket längre, eller? Om någon har något bra målartips på en Amerikatrunk så tas det tacksamt emot också! Till vänster om Amerikatrunken finns det plats för en kamin. Tyvärr så väger en kakelugn för mycket, men en snygg ljus gammaldags metallkamin hoppas jag vi skall få tag i någon gång. Förresten, resten av vårt hus är inte inrett som ett museum...

Siis, hirsiseinät ovat ja pysyvät! Kello sen sijaan ehkä maalataan valkoiseksi ja huoneen sisustus yritetetään muutenkin saada vaaleammaksi.

Å titta vad som damp ner i postlådan. Det här är en månadsbok som jag har glömt att avbeställa och det var tur, eftersom denna bok var superfin! Kaunis kirja, jota suosittelen valkoisen ystäville!
Här några bilder ur den fina boken:

Inte en mörkbrun stockvägg så långt ögat når på de bilderna...

15 kommentarer:

Anonym sa...

Hej!
Jag förstår din tanke om stockväggen, men den är fantastiskt fin omålad också! Och med ljusa detaljer så blir det hur fint som helst!! Vi har inte nån stockvägg synlig i vårt hus, men skulle gärna vilja ha!
Min man är likadan, för det mesta får jag som jag vill med inredningen, men med vissa saker sätter han sig på tvären. Tex skulle jag vilja ha vitmålat plankgolv, men det vill inte han...nåja kanske tids nog...
Hur var det förresten med dendär kudden jag frågade om? Skulle så gärna vilja ha en fyrkantig(den med bokstäverna GLY på)

Lantliga drömmar sa...

Ah, den boken ser härlig ut! Måste se om jag kan hitta den någonstans i butikerna här...

Kan förstå dina tankar vad gäller väggen, visst skulle den vara snygg i vitt, men med andra vita detaljer tror jag den kommer att bryta av fint ockdå! Klockan kommer bli jättefin i vitt! Får jag fråga om ni tänkt något på golvet? För min första tanke var, måla golvet vitt! Då ljusnar rummet betydligt! Men om ni gillar det som det är ska ni självklart behålla det precis så som det är nu! :-)

Lantliga drömmar sa...

Okej, då kan jag förstå att ni inte vill byta färg påd et! :-)
Det kommer att bli riktigt fint i alla fall, med vit klocka och lite annat som lyser upp! Tycker du ska försöka vara stolt över timmerväggen, det är inte alla förunnat att ha en sådan i sitt hem! (fast jag vet också hur det känns när man verkligen vill ändra på en sak och maken inte går med på det...) :-)

Kamomilla sa...

Hejsan! tack för besöket hos mig! Det var roligt att du tittade in, du får gärna göra det flera gånger! :)

Så det är du som står bakom Talo maalla! Ja, jag har varit in och kikat en och annan gång och hoppas på att nångång shoppa också!

Angående stockväggar, så kan man ju nog ha svårt att välja. Våra stockväggar gömdes i slutet av 1800 talet av tapeter och har inte varit synliga sen dess, så det var inte alltid man hade synliga stockar! och man målade också, så inte förstörs de ju av målning. Du kan ju kolla med Rakennusapteekki vad man gjort förr, och kanske den vägen lyckas övertala din man? ;) Fast de är fina naturell också, man kan ju påverka mycket ,med ljusa väggbonader och vita möbler...
Kamomilla

Galleri M&B sa...

Jag avbeställde min bok... och det var ju synd ser jag nu...:O) Tycker att stockväggen är maffig som den är! Vitt + trä är hur vackert som helst... Skulle också velat måla moraklockan, men måånga skulle säkert skakat på huvudet...:O)

Gårdsromantik sa...

Ibland har man tur med oavbeställningar!

Har också timmerväggar i hall och kök. MIN man vill absolut att vi skall måla dem - då blir det så i köket. Målar med gysinges matta linoljefärg - blir jättefin - precis som limfärg men tåligare. I hallen har jag lagt veto.
Där tycker jag att det inte gör något om det är lite mörkt - man vistas ju inte så länge där.

Kram Maud

Grinden på glänt sa...

Vilken härlig vägg! Jag gillar den som den är! Mora-klockan och trunken skulle jag kanske fundera lite extra på om jag verkligen skulle måla dom, men smaken är ju olika. Jag gillar ljus inredning men också allmoge... märks det? ;) I vårt vardagsrum är ju långt ifrån allt vitt som du såg...

Ulrika sa...

Ååh vilket drömhem ni har!!! Det blir säkert helt underbart. Jag skulle heller inte måla väggen vit. Den e så vacker som den är...

Kram, Ulrika

Ann-christine sa...

Ser framför mig en vit skänk med många lådor och en spegel ovanför vid den väggen! Angående ditt dilemma med klockan: om du brukar läsa Spets och Snor så hade hon också ett målnings-dilemma idag :)

Unik Kollektion sa...

Oj det var ingen lätt sits!! Fast de flesta jag känner inkl mig, har lyckats att övertala sina karlar..även om det har tagit tid!! =) Och i alla fall, har de varit nöjda efteråt!! Lycka till och tack söta för din fina kommentar...Ha en trevlig helg! kramisar Malin

Galleri M&B sa...

Ett gult hus (lager) i en korsning i Finby...:O) Vet inte hur du tycker men jag har fyndat en del där...

Lilla Blanka sa...

Hihi undebart inlägg!
Listigt av dig att visa de vackra inredningsbilderna för din man :)
Tror det skulle bli alldeles ljuvligt som vitt, men det är ju snyggt nu också :)
Skall bli kul att se hur ni gör, för det visar du väl oss ;)?
Kram
Mia

Grinden på glänt sa...

Tack! Ja, det vore kul!

Guldkant På Livet sa...

Vilka vackra bilder du visar men det är nästan så jag förstår din man, den väggen ÄR snygg! Vilken häftig stockvägg ni har!!! Men jag förstår samtidigt din längtan efter mera ljus, en lasering då, en kompromiss alltså? Fast vita möbler och detaljer mot den väggen skulle bli hur läckert som helst med! Snyggt rum i af, lycka till! Mari.

Mamma Millan sa...

Vackert ni har!!!!
Skulle sig nog göra sig fint sompå bilden med!!! Vitt är ju alltids så ljust o fint!!!

Ha en skön helg!!!!!
Kramizzz ♥ Millizzzzz