söndag 30 maj 2010

Kristallen den klara...Eller hur det gick till då jag blev lurad


Idag har vi hängt upp denna kristallkrona i vardagsrummet, i läshörnan, som kanske någon gång blir matsal. Det har varit sju sorger och åtta bedrövelser innan vi äntligen fick hänga upp kristallkronan, som vi köpte för ett år sedan. Ja det är väl bäst att jag tar det från början.

Tänään on kristallikruunu laitettu paikalleen, olohuoneen lukunurkkaukseen. Ostimme kristallikruunun jo vuosi sitten, mutta monta ongelmia oli, ennenkuin kristallikruunu löysi paikkansa olohuoneestamme. Otetaan kaikki alusta...För ca ett år sedan letade jag efter en gammal kristallkrona på Tradera (eftersom de är alldeles för dyra i Finland). Jag förlorade flera auktioner, eftersom de lampor jag tittade på blev för dyra, men så dök denna mässingkrona med ljuvliga prismor upp och ingen annan blandade sig i budgivningen och jag var jätteglad då jag vann budgivningen på denna kristallkrona som var 'i toppskick och hade funnits i familjens ägo i många år'.

Etsin vuosi sitten vanhaa kristallikruunua Traderasta (koska ne ovat liian kalliita Suomessa). Monet lamputn olivat liian kalliita, mutta sitten ilmestyi tämä messinkinen kruunu, jossa ihania prismoja ja olin ainut joka teki tarjouksen ja olin onnellinen kun voitin tämän huutokaupan 'huippukunnossa oleva kristallikruunu, joka oli ollut myyyjän suvussa monta vuotta' .


Försäljaren hade 'varit på resa' under budgivning och inte kunnat skicka tilläggsbilder då jag bad om sådana (trots att hon skrev i den beskrivande texten att hon gärna mailar fler bilder). Då budgivningen var klar, var hon visst hemma och jag betalade för lampan + frakt och paketet skickades iväg.

Myyjä oli 'ollut matkalla' huutoajan aikana, eikä voinut lähettää lisäkuvia, vaikka tekstissä luki, että hän mielellään laittaa lisäkuvia. Kun huutokauppa oli ohi, hän oli kuitenkin kotona. Maksoin laskun ja rahdin ja paketti lähti meille.
Paketet kom fram och kristallkronan var ordentligt packad, så långt var allt väl. Men då jag packat upp allt, förstod jag att jag blivit dragen vid näsan. Ena armen på kristallkronan var avbruten och det syntes att någon försökt löda ihop den, så den hade inte gått sönder i transporten. På samma ställe syntes också att eltrådarna var totalt uppnötta. Jojo toppskick. Jag mailade-ett väldigt sakligt mail- åt försäljaren att jag ville att hon skulle kompensera oss med en summa för att renovera lampan och att vi då skulle behålla den. Det kom ett aggressivt svar i stil med-Sluta kasta skit på mig. Vi fortsatte maila en tid tills jag insåg att det var totalt lönlöst att diskutera med säljaren. I mailkorrespondensen kom det fram att hon nyligen köpt kristallkronan själv på Tradera och att hon kopierat texten av den tidigare säljaren?

Paketti saapui ja kristallikruunu oli hyvin pakattu, mutta kristallikruunussa oli yksi haara poikki ja se oli selvästi ollut poikki, ennen kuin lamppu lähti meille ja joku oli yrittänyt juottaa (suomeksi?) sitä huonolla tuloksella. Samasta rikkinäisestä paikasta näkyi myös, että sähkö oli tosi huonossa kunnossa. Laitoin sähköpostiviestin-hyvin asiallisen sellaisen-myyjälle ja ehdotin, että hän voisi maksaa kristallikruunun korjauksesta. Tuli aggressiivinen vastaus: Älä heitä paskaa-tyyliin.
(Klara lampor passar bättre, men vi hade bara matta hemma. Kirkkaat lamput sopisivat paremmin, mutta meillä oli vain mattapintaisia kotona.)

Ja vilket som. Jag satt in ett negativt omdöme på henne och hon på mig och sen var det inte mycket mer jag kunde göra. Vi fick stå för renoveringen själva. Vi har en bekant som är duktig på finsvetsning och han kunde svetsa fast den lösa armen, så att man inte ser att den varit av. Inom släkten finns en duktig elkille, som bytte alla eltrådar och sen snurrade vi fast alla prismor som vi varit tvungna att plocka bort. Och idag fick vi äntligen hänga upp lampan-i toppskick- som verkligen pryder sin plats (ja vi har inte hunnit med nån veckostädning än, så denna gång får ni bara se kristallkronan, inte resten av rummet ;)). Nu hoppas jag bara att kristallkronan enbart ska ge positiv energi, att vi ska glömma dess dunkla förflutna...

Myyjän kanssa oli mahdotonta keskustella, joten ei ollut paljon tehtävissä. Päätimme korjata kristallikruunun ja tässä se nyt vihdoinkin on. Huippukunnossa ;). Nyt toivon vain, että kristallikruunu ainoastaan antaa positiivista energiaa, että se ei muistuttaa siitä mitä tapahtui noin vuosi sitten...

25 kommentarer:

Marita sa...

Nämen vilken stil av säljaren. Just såna fall är inte kul att råka på.
Men vad bra att lampan nu är uppe, den är så fin.
ha en bra kommande vecka!
~marita~

Lyckoslanten sa...

Ja se det var ett praktexempel på lurendrejeri! Men så vackert som det blev kan det vara värt all sveda! Bra att ni hade fackmän som kunde sin sak! Må lampan sprida ljus och lycka! ♥

Bea sa...

Men oj, vilken berättelse! Man blir verkligen besviken när det finns såna människor som inte står sitt kast när affärer skall göras och visst, en ärlig förklaring redan från början hade varit på sin plats att ena armen var trasig.
Skönt att du fick det fixat och det blev förstås dyrare, men, men...lampan är i alla fall jättevacker där den hänger!!

Som ett annat exempel kan jag också berätta, att en apotekarbyrå köpte vi gm det så populära Findit för ett tag sedan. Väl hemkommen såg vi att den vitlasyr som den var ytbehandlad med var gjord av paret själva, men på ett väldigt klottigt sätt!! Den fick jag omgående fräscha upp och ännu värre, byrån hängde som en hängmatta på mitten för att den varit fullamrad med allehanda ting och maken fick fixa den med en bärande bjälke under skåpet!! Ja, ja...vad lär vi oss av detta? Jag gör helst inga affärer mera på det sättet!! Hade gärna förväntat mig att paret berättat skåpets skick!

Trevlig vecka! /Bea

ias Corner sa...

Åååå, jag blir så trött på knäppa Traderare!! Jag blev själv lurad en gång, köpte en Peak-jacka... Eller ja, det var ju vad jag trodde... Säljaren blev helt plötsligt "onåbar" och vi ringde och mailade och tillslut polisanmälde jag säljaren.

Efter mycket om och men, så fick jag faktiskt tillbaka pengarna men jag fick stå för frakten tillbaka själv... Ja ja, knäppgökar finns det överallt...

Hoppas ni får en härlig vecka och ta hand om er!
Kram ia

Moster och jag sa...

Ja, ibland kan vi verkligen bli lurade. Inte alls roligt för vi tror ju att det bara finns hederligt folk.
Men nu kan ni verkligen vara nöjd för lampan ser jätte fin ut där den hänger. Efter mycket om och men.

Ha en skön vecka!!

Tigris Predikantan sa...

Åh., visst är sånt tråkig? jag sålde för första gången en vara på Tradera och vinnaren vägrade fullfölja köpet ... så då står jag där med betalning av annonsering m.m samt en annan som hade budat men förlorat... väldigt tråkigt! Tur att det gick bra för er till slut och hoppas ni kan glömma det negativa och njuta i stället!
:)

Elle sa...

Det ordnade sig till slut och nu har ni en fin kristallkrona! Försök att glädja dig över den och glöm allt tjafs med säljaren. Trist med folk som luras!

Ha en skön start på veckan!
Kram Elle

Galleri MochB sa...

Du kan ju iallafall glädjas åt att ditt samvete är rent... Jättefin lampa!

Lotta sa...

Oj stön.. det är ju det som är problematiken med desa nät auktioner... man kan aldrig vara 100 % säker...
Synd att ni inte kunde få säljaren att betala reparationen åt er... tur att ni hade en snäll bekant som gjord den fin igen. För fin är den. Hoppas ni kan ha den for ever....
-Lotta-

Birgitta sa...

Vilken ljuvlig krona! Men hur man som människa kan lura en annan så där? Det förstår jag inte men det är vanligt på tradera,har jag hört. Skit oxå. Men kanske det var bra att renovera din till toppskick, nu behöver ni inte vara oroliga för kortslutning m m.
Ha en jättefin dag <3

Nordingården sa...

Tur den vackra kritsllakrona hmande i rätt familj. Äntligen. Vilket bra jobb ni gjorde, den är så fin men vilken skitmänniska som sålde den! Fy va man ogillar såna falska männsikor, hur kan de stå ut med sig själva!!! Mari.

Kamomilla sa...

Den är jättefin men gud så tråkig stil av försäljaren... Usch ändå. Hoppas det känns okej nu i alla fall för den är ju en pärla!

Fröken Tindra sa...

Men gud vad irriterande! Vissa är ju bra fräcka! Vad trött man blir. Hoppas att ni kommer att trivas med er fina krona.
Kram!

StrandviksVillan sa...

Jaså det var den lampan du berättade om - verkligen skitstil av försäljaren!
Tanken slog mig innan jag läste vad du skrivit, att hoppas lampan ändå ska ge endast positiv energi åt ert vackra rum :)
Hmmm... ingen tjusig sak uppe i taket i vårt vardagsrum inte... Kanske jag hittar den perfekta nån gång ;)

Ha det riktigt bra! Det vore kul att träffas igen.
kram, Ann-Christine

Huset vid ån sa...

Tack för titten inne hos mig! Må så gott! Kram Therese

alegni sa...

fy farao, vad sur jag blir när jag hör om dylika säljare! nån borde skicka en ilsken hund på dem!!
tur i alla fall att ni fått lampan fixad. den pryder säkert sin plats där den hänger nu!
ha en skön juni! kram

Drömmen om Villa Grönskog sa...

Hej Nicole.
Ja,det var verkligen luredrejeri.
Så trist för er och så mycket merarbete.
Men den blev ju fantastiskt vacker i färdigt skick.Hoppas nu bara att den får hänga och lysa vackert,och inte trilla ner:)Nä,nu är det nog slut med oturen.
Må så gott
Kram Anette

Creative Momone sa...

Hej!
Vilken härlig blogg du har! Jag vill gärna följa den om det är ok?
Vilken historia om lampan...vi var faktiskt med om något liknande, men då gällde det en skinnjacka som dottern betalt till en bloggare i sverige. Vi fick maila och maila, alltid var hon utomlands. Till sist hotade jag tom. att ta kontakt med polisen om hon inte skickade jackan. Det tog skruv och bums hade vi paketet i postlådan. Man borde nog vara försiktigare, det finns ju bevisligen oärliga människor. (fast det ju redde upp sig för oss till slut.
Hälsningar Marianne

Marita sa...

Så roligt att du tittat in i bloggen. Kul med lite besök här hemmifrån Finland.
~marita~

Livet på Vestergård sa...

Men att det finns så oärligt folk!
Nu kan ni i alla fall glädjas åt att ha en vacker lampa, även om det tog mer tid och pengar än ni räknat med.

Hanna sa...

Nu är lampan jätte fin.
Kram
Hanna

Tigris Predikantan sa...

Det blev en fantastisk dag igår!
:)

Naksu sa...

No voi mikä myyjä, tosi tympeää käytöstä!
Mutta aivan upea kruunusta tuli :)!

Lantliga drömmar sa...

Usch så irriterad man blir på såna person som försäljaren här i ditt fall! Fy! :-(

Vacker är kronan nu hur som helst när den väl är uppe, och jag hoppas att den bara ska sprida glädje och ljus och inte påminna er om allt det trista i framtiden!

Ainosofia sa...

Pitänee unohtaa ikävät asiat valaisimen hankinnassa.

Eli kristallikruunu kauneudellaan korvaa kaiken.
Isot prismat - on tosi upea <3